Z TikToku prichádza nový zamestnanecký trend: V pondelok robia iba nevyhnutné minimum

Myšlienkou minimálnych pondelkov je začať pracovný týždeň tým, že v pondelok uprednostníte starostlivosť o seba pred pracovnými povinnosťami a v tento deň vynaložíte len minimálne úsilie na svoju prácu.

"Mnohí ľudia si myslia, že to povzbudzuje zamestnancov, aby sa na začiatku týždňa flákali a robili menej práce, ale v skutočnosti tento spôsob myslenia poskytuje zamestnancom priestor na to, aby menej horúčkovito vstúpili do náročného týždňa, čo je prospešné nielen pre ich duševné zdravie a pohodu, ale aj pre ich produktivitu a hospodárske výsledky zamestnávateľa," povedal Andrew Hunter, spoluzakladateľ stránky na vyhľadávanie pracovných ponúk Adzuna.

"Znamená to, že na začiatku týždňa treba zamestnancom dopriať určitý čas na stanovenie priorít úloh na nasledujúci týždeň a dať im priestor na to, aby sa mohli sústrediť na to, čo je skutočne potrebné urobiť ako prvé, čo znamená, že si budú neustále udržiavať tempo."

Hunter poukazuje na to, že keď zamestnanci majú v pondelok nastavené minimum, môže to pomôcť zbaviť sa stresu z pondelkov - ako aj strachu z nedeľných večerov.

Čo spustilo pondelky s nevyhnytným minimom?

Podľa Huntera tento trend vznikol najmä preto, že generácia Z spochybňuje status quo v oblasti spôsobu práce a vyzýva zamestnávateľov, aby ponúkali flexibilnejšie, inkluzívnejšie a podpornejšie pracovné modely.

"Generácia Z niesla svoje vlastné jedinečné bremeno pandémie, vrátane učenia sa, ako robiť vysokoškolské kurzy online, zvládania sociálnej izolácie, menšieho počtu dostupných pracovných príležitostí a vrhnutia sa do prvého zamestnania plne na diaľku alebo v hybridnom systéme. 

Po prežití všetkých týchto vzostupov a pádov sa priorita duševného zdravia stala pre generáciu Z obzvlášť dôležitou: "Tento trend je spôsob, ako generácia Z ukazuje a zdôrazňuje, aké dôležité je, aby zamestnávatelia boli zástancami duševného zdravia a pohody."

Aké sú výhody pre zamestnancov?

Je zrejmé, že zamestnanci môžu mať z takýchto pondelkov úžitok, pretože tento koncept im umožňuje nájsť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Tým, že zamestnanci začínajú týždeň pomaly, a nie na plné obrátky, a prechádzajú z víkendu postupne, môžu sa údajne lepšie prispôsobiť tempu pracovného týždňa.

Ako to môže vplývať na zamestnávateľov?

Niektorí ľudia varujú zamestnancov pred takýmto prístupom, pretože sa obávajú, že by to mohlo poškodiť ich profesionálny imidž.

Existuje však aj iný pohľad: umožnenie väčšej flexibility zamestnancom a uprednostnenie ich pohody by mohlo viesť k zvýšeniu produktivity a lepšiemu udržaniu zamestnancov, najmä v čase nedostatku pracovných síl.

Ako sa vyhnúť strate zodpovednosti počas takýchto pondelkov? 

Úplné odpojenie sa od práce na pätinu času, za ktorý vás zamestnávateľ platí, môže mať negatívne dôsledky pre vašu kariéru. Vzhľadom na to zvážte tieto praktické tipy o ako zmierniť stres v prvý deň týždňa a pritom sa do práce zapojiť naplno:

  • Urobte si zoznam úloh a stanovte si priority tých, ktoré je potrebné splniť skôr, aby ste ani v pondelok nepustili uzdu naliehavejším záležitostiam.
  • Či už pracujete z domu alebo v kancelárii, urobte si cez obed riadnu prestávku na jedlo, prechádzku a/alebo návštevu fitnes centra.
  • Na konci dňa si oddýchnite pri knihe alebo podcaste, ktoré nesúvisia s prácou.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.


 

 

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, USAToday
 
Staršie správy
Staršie správy